Sant Pere de Ribes

La porta d'entrada al Parc Natural del Garraf

Sant Pere de Ribes ocupa el sector central de la comarca, en els vessants meridionals del massís del Garraf i als peus del puig Montgròs. La seva plana agrícola és un dels valors paisatgístics més importants del municipi –amb el conreu principal de la vinya– juntament amb el ric i nombrós patrimoni arquitectònic de masies, cases d’indianos i palauets, molts dels quals s’estan reconvertint en allotjaments amb encant, restaurants i cellers.st-pere- Ribes, com l’anomenen la gent de la comarca i els mateixos ribetans, ha crescut espectacularment des dels anys seixanta: l’encant de la vila, el seu enclavament a les portes del Parc del Garraf i la bona comunicació han afavorit aquest fet.

Recursos naturals

Sant Pere de Ribes i el seu entorn natural

Cultura i patrimoni

Descobreix tot el que pots fer a Sant Pere de Ribes

Festes i festivals

Vine a disfutar a Sant Pere de Ribes

Sant Pere de Ribes

La porta d'entrada al Parc Natural del Garraf

Es pot començar el passeig pel nucli originari de la vila: Sota-ribes, a l’altra banda de la riera de Ribes, format al voltant de l’antic castell de Ribes (o de Bell-lloc), documentat ja l’any 990. Es tracta d’una fortificació que defensava el pas entre la muntanya i el mar en temps de la Marca, la frontera sempre sensible i canviant entre els dominis islàmics i els cristians. El més destacable del castell és la seva torre cilíndrica. Actualment està habitat, però es pot visitar uns determinats dies al mes mitjançant les visites organitzades per l’Oficina de Turisme. Al costat del castell es troba l’església vella de Sant Pere, de tres naus, amb grans contraforts exteriors de sosteniment i un campanar de base quadrada amb obertures d’arc de mig punt. L’origen es remunta al segle X, en una esglesiola preromànica. L’edificació actual es va acordar el 1663, després de la guerra dels Segadors. Es va bastir en dotze anys a costa dels recursos del poble i tingué ús parroquial fins a 1910. Cal destacar l’anomenat portal de les Ànimes, del segle XIV, procedent de l’antic temple. El conjunt, entre timbes i pins escadussers, es completa amb la Casa del Terme (s. XV), antiga seu de l’ajuntament i avui oficina de turisme, i el pont de la Palanca, amb el pi centenari declarat arbre monumental.

És recomanable continuar l’itinerari pel carrer Major fins a la cruïlla amb el carrer del Doctor Marañón, on es troba el Redós de Sant Josep i Sant Pere, edifici modernista construït l’any 1901 amb diners “americanos” i amb la funció d’hospital i asil. Ocupa una illa sencera de cases i en destaca el claustre, la capella, la torre emmerletada i el jardí. Es reprèn l’itinerari pel carrer Major fins a la plaça de la Font, on hi ha la font modernista que commemora la tramesa d’aigua canalitzada l’any 1906. A tocar, la plaça de la Vila, amb dos edificis emblemàtics: la Casa de la Vila, de caire eclèctic i que ha sofert diferents remodelacions –la més radical la de 1893–, i can Quima, edifici modernista d’habitages plurifamiliars de començaments del segle XX. Un cop aquí, es pot agafar el carrer de Mossèn Andreu Malgà per arribar a l’ermita de Sant Pau, prop d’una antiga vil·la romana.

De tornada a la plaça de la Vila es pot continuar pel carrer del Pi, on destaquen l’arbre centenari que li dóna nom i diverses cases d’americanos, com can Maurici (núm. 16), can Milà de Palou (núm. 52) o can Giralt, al final del carrer. Molt a prop, al barri del Palou, es poden veure les fastuoses masies de la Casa Gran, la Granja i can Pau Artigas. De retorn cap al centre, per la plaça de la Vila i el carrer del Comerç s’arriba a la plaça de Marcer, centre neuràlgic de Ribes, a tocar de la plaça on s’alça l’església parroquial de Sant Pere, inaugurada el 1910, d’estil neogòtic, amb dues altívoles torres bessones.

Val la pena agafar el cotxe per veure Mas Solers i el seu bosquet (sortint de Sota-ribes per la BV-2112). Es tracta d’un edifici residencial en estil classicista d’arrel noucentista, bastit el 1918 pel marqués i enginyer Eduard Maristany. Hi va instal·lar primer unes caves i l’actual casal, que fou remodelat l’any 1979 per allotjar-hi, fins fa pocs anys, el Gran Casino de Barcelona. Avui s’ha reconvertit en un espai per realitzar tota mena de celebracions.