Olivella

Al cor del Parc Natural del Garraf

Olivella és la porta d'entrada al Parc Natural del Garraf i està envoltat de boscos i vinyes. El nucli antic està situat dalt d'un petit turonet i coronat per l'església nova de Sant Pere i Sant Feliu i un seguit de cases que l'envolten en un entorn natural privilegiat.

Recursos naturals

Olivella i el seu entorn natural

Cultura i patrimoni

Descobreix tot el que pots fer a Olivella

Festes i festivals

Vine a disfutar a Olivella

Olivella

Al cor del Parc Natural del Garraf

El municipi el componen el poble d’Olivella, diverses masies i sis urbanitzacions.olivellaAbans d’arribar al poble, per la carretera BV-2111, ja destaca un magnífic exemple d’arquitectura rural: can Suriol, típic mas català, format per una masia “mare”, al voltant de la qual es van anar afegint masies. Del nucli inicial hi ha documentació datada l’any 1334. Actualment la “casa pairal” és un edifici del segle XVIII que impressiona per les dues galeries exteriors amb arcs de mig punt.
Recòrrer el nucli antic d’Olivella és sens dubte una experiència gratificant. En arribar al poble ens trobem la plaça Major, seu de l’ajuntament i del centre d’informació la Sala, on es pot trobar informació sobre el Parc del Garraf i Olivella en general, i des d’on surten itineraris guiats per descobrir els racons més pintorescos del municipi. Des d’aquest indret es pot albirar el primer assentament del poble situat sobre el Puig Molí. Aquest assentament estava constituït per una església, un castell, i la casa del rector; el Castell Vell va ser construït l’any 992 seguint un clar pla estratègic durant la “reconquesta”. Actualment s’hi troba un molí que es va aixecar al s. XVIII sobre les runes del castell. Molt a prop del Castell Vell, es troben les ruïnes de l’Església Vella (s. XIII), l’única mostra d’arquitectura romànica de la comarca. Formava part de l’antic castell d’Olivella i estigué en funcionament fins al s. XVI com a església parroquial. Des d’ aquest conjunt es pot gaudir d’una vista privilegiada del municipi, però és de difícil accés i el camí no està senyalitzat.

A través del carrer Major s’arriba a l’església parroquial de Sant Pere i Sant Feliu, construïda l’any 1430 sobre les restes del Castell Nou i reestructurada al s. XVII. Un cop vista l’església, val la pena perdre’s pels petits carrers d’Olivella abans d’aventurar-se a descobrir-ne els entorns.

Una excursió a peu, en bicicleta o en cotxe per la pista que condueix d’Olivella a Jafra, passant per la Plana Novella, permetrà descobrir alguns dels paisatges rurals més autèntics del Garraf. Cal sortir del poble per la carretera i a pocs metres agafar la pista asfaltada que porta a can Grau i al Parc del Garraf. El camí ens conduïrà cap a can Grau. La masia està habilitada per fer estades de curta durada i realitzar activitats per aprofundir en el coneixement del medi natural del Garraf.

La pista segueix per les Piques, un antic convent en runes, pel Corral Nou i finalment arriba al Palau Novella, una construcció del 1892 feta construir per l’”indiano” Pere Domenèch i Grau amb la intenció de convertir-lo en una colònia agrícola. Recull diversos estils arquitectònics, però destaquen la fastuositat i el luxe emprats. La plaga de la fil·loxera va acabar amb la fortuna de la família, i va ser també un duríssim cop econòmic per a tota la comarca.

Avui dia, el Palau Novella és seu de la comunitat budista Sakya Tashi Ling. Tanmateix, la visita al palau és possible i interessant.

Agafem ara el camí en direcció a mar fins a arribar a l’antiga baronia de Jafra, avui dia deshabitada. Tornem cap a Olivella, passant per la Fassina (on s’elaboren productes artesanals amb productes del Parc), els Masets, mas Bargalló, can Liona i can Camps.