Festa dels Tres Tombs

Vilanova i la Geltrú

17/01/2021

Celebrada en honor a Sant Antoni Abat, co-patró de la ciutat, Vilanova i la Geltrú celebra cada any el 17 de gener l'acte principal de la Festa dels Tres Tombs, una jornada d'exhibició etnogràfica de l'univers traginer que per la qualitat, quantitat i diversitat dels participants s'ha convertit en una de les més importants del nostre país.

Segons els estudiosos locals, la devoció vilanovina a sant Antoni com a protector dels animals de treball cal cercar-la almenys al segle XII, tot seguint el rastre de la primitiva ermita dedicada a aquest sant que estava construïda on ara hi ha l’Església Arxiprestal de Sant Antoni, al bell mig de la ciutat. D’aquesta manera, diuen, el culte al sant és fins i tot anterior a la constitució de la nova vila.

Sant Antoni fou proclamat patró de la Vilanova l’any 1363. Durant molts anys, el dia de la seva onomàstica, el 17 de gener, era la data assenyalada per celebrar la festa major, de manera que els vilanovins celebraven per aquestes dates tant els actes propis d’una festa major hivernal com el ritus de protecció dels animals de sant Antoni.

La festa i la devoció foren tant importants a Vilanova, que al segle XIV en aquesta vila s’hi erigí una de les basíliques més importants dedicades a aquest sant que hi ha al nostre país, l’Església Arxiprestal de Sant Antoni, una església de tipus gòtic que al segle XVIII (i durant més de 100 anys) es renovà completament. Durant la guerra de 1936-39, es va intentar derruir el temple i les imatges foren cremades, de manera que l’estat actual i les imatges del sant són incorporacions d’aquesta darrera època.