Carnaval Vilanova

Vilanova i la Geltrú

del 28/02/2019 al 06/03/2019

El Carnaval de Vilanova i la Geltrú és una celebració de forta arrel tradicional, amb influències vuitcentistes i que conté una diversitat extraordinària de tipologies carnavalesques: àpats, danses, disfresses, comparses, guerres, cors satírics, i tot amb una participació popular massiva.

A diferència dels altres carnavals, el de Vilanova i la Geltrú (Garraf) es caracteritza per una profunda crítica social, on tots els veïns de la ciutat surten a "fer vinagre" o sàtira dels esdeveniments socio-polítics que han tingut lloc durant l'any i on la disbauxa surt a la llum a l'empara de la dita "Per Carnaval, tot s'hi val!".

La seva història es remunta a més de 250 anys d'antiguitat en què s'ha celebrat de forma ininterrompuda, fins i tot en època de dictadura. El seu acte més conegut són "Les Comparses", on més de 10.000 parelles de comparsers surten al carrer amb les banderes de les seves entitats acompanyats per xarangues. Va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional el 1985, i requalificada com Festa Patrimonial d'Interès Nacional el 2010, ja que és una celebració d'arrel tradicional i de participació popular multitudinària. Els actes centrals cauen segons el calendari lunar entre el 29 de gener i el 10 de març.

La població de Vilanova i la Geltrú no va fer cas a aquesta ordre i va seguir celebrant el Carnaval, discretament, però obertament. De primer van recomençar els balls de màscares a les societats recreatives i culturals, per, a la dècada dels cinquanta, acabar sortint al carrer amb la cara tapada el Dissabte de Mascarots. Durant aquells anys, les dècades dels cinquanta, seixanta i setanta, el Carnaval de Vilanova va esdevenir el Carnaval de Catalunya i la mena de festa que era el Carnaval i de la manera de celebrar-la que tenien els vilanovins van aprendre molts catalans i catalanes, i també grups escènics com ara els Comediants, que van passar per aquells Dissabtes de Mascarots més de quatre i cinc anys seguits, i els primers membres de la Fura dels Baus.

No direm que Vilanova fos l’única població del Principat on se celebrés aquesta festa, altres poblacions també van seguir celebrant-la malgrat la prohibició, algunes passant les festes a la Primavera, altres canviant-li el nom ¾cosa que durant un temps també va fer-se a la nostra ciutat, el Carnaval passà a denominar-se Festes d’Hivern (Fiestas de Invierno)¾, però la diferència entre el carnaval vilanoví i el de la majoria d’aquestes altres poblacions estava (i encara segueix estant-ho avui) en què Vilanova continuava celebrant la festa seguint el calendari tradicional dels actes carnavalescos, que d’any en any augmentava de dies.