Canyelles

Perfecta simbiosi entre natura i història

Canyelles és un petit poble pintoresc i entranyable, situat en una petita vall, flanquejada per diverses elevacions. Té un nucli antic tranquil i molt ben conservat, ensenyorit pel castell i l'església adjacent amb diverses cases notables i carrers estrets que pugen fins a la plaça del castell. El municipi està envoltat d’espais naturals protegits com són el Parc d’Olèrdola i el Parc del Garraf i un entorn forestal que separa les platges de les vinyes a la plana del Penedès.

Recursos naturals

Canyelles i el seu entorn natural

Cultura i patrimoni

Descobreix tot el que pots fer a Canyelles

Festes i festivals

Vine a disfutar a Canyelles

Canyelles

Perfecta simbiosi entre natura i història

Canyelles és un poble de 3.500 habitants, pintoresc i entranyable, situat en una petita vall, flanquejada per diverses elevacions (Puig de l’Àliga, Puig de les Forques i el Montgròs) i un indret estratègic per la seva condició d’enllaç entre el mar i la muntanya. El municipi està envoltat d’espais naturals protegits com són el Parc d’Olèrdola i el Parc del Garraf.

És possible que l’origen de la població hagués estat en una fortificació de defensa avançada del bastió d’Olèrdola, ja que en el temps de la Marca His- pànica la riera de Canyelles que travessa el municipi era la ruta que con- nectava la mar amb les poblacions interiors. Avui dia aquesta riera és vore- jada per la carretera comarcal C-15.

La població manté un petit nucli antic ben conservat i coronat per un castell amb vestigis medievals del segle XV i amb carrers estrets i costeruts que hi porten.

Es pot fer un tranquil passseig pel nucli antic tot començant a la cruïlla de la carretera C-15 i el carrer Nou. Sovint la flaire del pa acabat de coure s’es- campa pels carrers. Canyelles és coneguda a tota la comarca per la seva llarga tradició en la manufactura artesana del pa i en l’elaboració de coques. Es trenca pel carrer Major on destaquen algunes de les façanes com la de can Sàbat, al número 12, que conserva un arc de mig punt de pedra i un fin- estral gòtic al primer pis, amb mainell i un capitell decorat amb elements al·lusius a la verema. El carrer Major duu a la plaça del Castell. Aquesta con- strucció –avui propietat privada– manté una torre circular i part de la mural- la amb cinc merlets. Ben a prop, es troba l’església de Santa Magdalena, ja documentada al segle XVII, que junt amb el castell formen el perfil emblem- àtic de la vila. Aquest conjunt fou restaurat per Ramon Bou ard, baró de Canyelles, l’any 1858.