Falcons de Vilanova i la Geltrú

Els Falcons són una manifestació de cultura tradicional i popular catalana que consisteix en la construcció i execució de figures humanes.
Les primeres colles que van aparèixer a Catalunya a inicis del segle XX, van tenir com a referència el Sokol, organització gimnàstica creada el 1862 a Txecoslovàquia de caràcter marcadament educatiu i cultural.

Cal, per altra banda, destacar la definitiva implantació del fet falconer a l’àrea del Penedès i el pes específic que alguns dels elements culturals més arrelats de la zona, com ara els castells, han tingut sobre les colles de falcons. Durant els anys seixanta i setanta s’ha produït la inclusió dels falcons dins l’àmbit festiu. En l’actualitat hi ha onze colles: Llorenç del Penedès, Vilafranca del Penedès, Piera, Vilanova i la Geltrú, Barcelona, Castellcir, Malla, Riberal, Vallbona d’Anoia, Capellades i Vilanova d’Espolla. D’ençà de la seva introducció al Principat, els falcons han adoptat i adaptat formes diverses però mantenint un fil conductor que uneix les primeres manifestacions amb les colles actuals.